Halaman

Selasa, 19 April 2011

Buat Keja Lanjutan Cetakan

Adoi lama aku x update blog... ni nk update lak... kali ni aku nk cerita siket tentang aku buat Cetakan Sutera Saring. Memang penuh dengan sulit, rumit, susah dan mcm2 lg... tp yang puas daripada semua ni.. aku dapat macam pengetahuan baru yang sebelum ni aku xtau pun.. Kursus aku amik ni Studio Lanjutan Cetakan. Kursus ni lebih kepada belajaq isi kandungan tentang cetakan dan pengkaryaan lebih jauh berbeza daripada asas. Pensyarah aku Dr. Fauzi Sedon dah bagi tema iaitu "kebudayaan" dan kebebasan berkarya. Aku buat tajuk "pakaian pengantin lelaki kedah" . Aku pilih tajuk ni sebab mcm bez plak falsafah n reka bentuk pakaian Melayu ini.. Special... Falsafah baju2 Melayu semua baik dan dekat2 ke arah agama..
Pemakai ni orang putih tapi bila dia pakai baju Melayu seolah-olah kita nampak dia tu penuh dengan sopan santun, nampak baik dan semua baik2. Tu yang rahsia orang Melayu ni.. Pemakaiannya yang mampu mengubah mata orang daripada orang lain jadi orang baik. Kot mana pun, aku buat baju pengantin lelaki Kedah.. identiti dia sniri.. Baju pengantin lelaki kedah ni cantik.. guna kain baldu kat baju Sikap, guna Kain samping songket dan tengkolok.. Memang nampak mewah la bila baju Pengantin ni tambah pulak dengan ada sulaman benang emas lak kat baju sikap.
Ha..... ni Pakaian Pengantin Lelaki Kedah la ni yang aku nak buat karya Cetakan nanti. Ok, pertama sekali aku nak cerita sikit pasai baju2 ni... Baju sikap yang aku duk sebut tu baju yang macam jaket kaler hitam tu. Tu la baju Sikap... Baju Sikap ni berasal dari Indonesia (Acheh, Jawa) kot masa dulu2 punya pastu fesyen ni mempengaruhi Pakaian Istana Kedah.. Sejak2 tu pegawai2 Istana mula pakai.. tp.. Baju ni xla 100% tiru dari sana... ni ada ubah suai la.. pastu sesuaikan dengan masyarakat kt Tanah Melayu ni... Start kat TanaH melayu ni Kedah la pakai dulu... Baju Sikap ni maksudnya adalah Baju yang nk tunjuk Sikap atau keperibadian seseorang... zaman dulu2 orang2 Istana ja yang mampu pakai baju ni... So, baju ni menceritakan keperibadian seorang pemimpin... ada disiplin, ada tanggungjawab, ada adil, ada amanah.. tu la baju sikap... kaler hitam tu, bukan kaler besa,, tu jenis kain baldu tu.. disulam dengan benang emas.. bagi nampak kemewahan dia.. Bahagian dalam plak pakai baju cekak MUsang. Baju Musang ni bila aku baca buku, dia berasal daripada sepupu raja.. xtau raja mana... nama dia Wan Busu.. dia yang reka fesyen cekak musang ni.. asal2nya baju Melayu xda cekak MUsang.. Dia tiru daripada baju cina n Siam... yang ade kolar.. daripada idea tu.. bila dia pi Istana.. Sultan mula minat.. bila minat... mula la pakai.. daripada IStana.. trus tersebar kat masyarakat setempat baju cekak Musang.,, Baju cekak Musang ni ada butang pada kolar cekak Musang tu.. Butang bagi orang besa2 ni 5 sahaja.. tp kalo golongan IStana.. butang ada 7.. Ulama' Nusantara ada kata.. "setiap adat dan budaya Melayu tidak terlepas daripada agama.. " 5 butang baju dikatakan sebagai 5 rukun Islam yang wajib ditegakkan... simbol baju tu... 2 butang bertindih tu dikatakan lambang kedua ibu bapa... yang tu jalah aku tau .. yang len aku xbrani nk main2 la pandai2 kata... hehee...
Aku buat Idea nk cetak ni dekat berpuluh2 kali.. sampai aku nek fade-up.. last.... sekali.... baru pensyarah terima... sebelum aku tunjuk tu.. aku dh pasang niat... kalo x trima gak, aku nk drop je kursus tu sbb tension sgt2.. tp bagueh la.. kita ni blajaq daripada kesalahan... xkan nk pandai trus.. huhu... bila dia trima.. aku rasa macam puas... mcm aku punya ja dunia ni... hehe.. aku pun minx izin nk buat atas kertas.. cetak atas kertas... kwn2 aku suma dahsyat2x..ada yang cetak atas papan, cetak atas cermin, cetak atas kanvas.. fuh... aku sorang atas kertas.. rasa rendah diri gak la... tp aku try gak la... masalah yang aku hadaapi cetak atas kertas ni.. saiz kertas.. aku kalo bleh nk buat saiz besar.. bukan nk riak ka takabur.. tp nk rasa buat saiz besar... xda.. pastu aku try la buat dulu.. cetak atas kertas saiz A2... MUla2 tu pensyarah suruh aku cetak bagi ada kesan2 kayu pada latarbelakang... aku nk buat la... tp aku cari papan.. cetak atas papan... pastu bila buat ja... kaler terang.. aku nk cetak bagi kaler kuning untuk lapisan kedua. xmasuk.. kaler xnaik.. kaler tengelam... sakit ati aku.. pastu.. aku cari kertas.. tiba2 ada kertas lg yang besar skit daripada A2.. aku pun start semula.. tp kali ni aku xcetak lagi atas papan... sebab xmuat.. aku cetak guna sutera saring ja.. mula2 kosong..
Nila background... kosong ja.. aku start buat skit2...heheh... pastu buat ja..

Gambar ni aku buat dah nak abis dah.. banyak layer aku buat.. Semua ada dalam 15 belas layer..
ni gambar aku proses kerja... Fuhh... tension betoi masa nak buat tu.. aku seminggu kira nak marah orang ja.. sakit hati punya pasai.. dh la banyak lapis.. pastu xbopa jadi lak.. sakit btoi hati.. sabar jalah..Masa last sekali alhamdulilah.. Allah bantu gak aku... aku dapat gak siap... Tapi xla secantik mana pun.. besa2 ja.. Buleh la..

Masalah yang aku hadapai gak, masalah kewangan... memang banyk pakai duit... hujung2 sem ni dengan banyak kena print pastu nk espose lak.. fuh.. kot mana pun.. aku bersyukur la.. tuhan bantu aku sampai berjaya.. xlupa gak pada kwn2 aku yang banyak bantu aku.. mcm megat, pozi, amin, anis, siti, dll la.. banyak betoi depa bantu aku.. dalam nk buat tu jenuh aku.. tp bez dapat kawan yang bantu aku slama ni.. hehhe..

12 ulasan:

  1. amboi senyum je.. bg la sepatah due kate... hehehe

    BalasPadam
  2. nasib bek mana aku pom ada hihi...

    BalasPadam
  3. hang mmg talented la wei..

    BalasPadam
  4. sepatah due kate ye?....tahniah....kene belanje sy...haha

    BalasPadam
  5. apa glak2 ni nadia...huhu... megat : besa la.. kena ingat la org yg bantu.. huhuh./.. g.. xda la.. besa la/.. eh?? kedekot!@!

    BalasPadam
  6. eh...org yg post entry ni la yg kne belanje...ni mngate kat org yg komen entry die plak...hahah

    BalasPadam
  7. hehehe.. agak garang di situ//.. ok2 berbalik pd isu yg sy sampaikan di blog di atas.. cuba anda beri pandangan tentang kerja saya?? hehehe

    BalasPadam
  8. xkan cantik ja... bg la komen dari segi asas seni reka sikit.. hehehe...

    BalasPadam